Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3000 паунда и в Руанда: Ако не получиш убежище във Великобритания

13 март 2024, 12:16 часа • 2047 прочитания

На неуспелите кандидати за убежище в Обединеното кралство ще бъдат предложени до 3000 паунда, за да се преместят в Руанда съгласно нова доброволна схема, предава БНР.

Още: Британският парламент одобри изпращането на бежанци в Руанда

Пари в брой и връщане в родината

Планът, за който за първи път съобщи в. "Таймс", е смятан за вариант на съществуваща схема за доброволно връщане, при която неуспелите търсещи убежище получават пари в брой, за да се върнат в родината си.

Предложението е за всеки, чиято молба за убежище е била отхвърлена от Обединеното кралство.

Още: Заявките за убежище в ЕС достигнаха 7-годишен връх

В този конкретен случай схемата е насочена към тези, които не могат да се върнат в родните си страни. Правителството вече се опитва да приложи отделна схема, според която хората, за които се смята, че са пристигнали незаконно в Обединеното кралство, ще бъдат депортирани в Руанда.

Колко безопасно е в Руанда

Планът обаче беше блокиран от съдилищата, поради опасения за това доколко безопасна държава е Руанда. За да се справи с пречката, правителството в момента се опитва да прокара в парламента своя законопроект за безопасността на Руанда, който би определил източноафриканската страна като сигурно място.

Още: Облекчение за страните с най-много пристигащи мигранти: ЕС с важно споразумение

Би Би Си цитира Министерството на вътрешните работи, че за разлика от тази схема, това ново споразумение ще бъде доброволно и следователно няма да зависи от одобрението на законопроекта от парламента.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес