Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

166 жени са убити в Турция за шест месеца

12 юли 2024, 18:18 часа • 2900 прочитания

През първата половина на 2024 г. общо 166 жени в Турция са били убити. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, предаде БТА.

"За съжаление, през 2023 г. 308 жени в страната са били убити. През първите шест месеца на 2024 г. 166 жени са имали подобна трагична съдба", заяви Йерликая в изказването си пред парламентарната комисия по въпросите на равенството между половете по-рано тази седмица.

Още: Задържаха 45 души при акции срещу „Ислямска държава“ в Турция

"Никога не сме приемали и няма да приемем насилието под каквато и да е форма, особено срещу жени. Смятаме, че дори един подобен случай е напълно неприемлив. Подкрепяме всяко усилие и инициатива, насочени към разрешаването на този сериозен проблем", каза министърът на вътрешните работи.

Йерликая посочи още, че в борбата с домашното насилие са приложени много нови мерки, сред които носенето на електронни гривни.

Той съобщи, че броят на звената в полицията и жандармерията, занимаващи се с борбата с насилието над жени, е увеличен на 1287.

Още: В Турция стана страшно: Хората в Кайсери палят сирийски магазини наред (ВИДЕО)

Убийствата и насилието над жени остават изключително сериозен проблем в страната. Всяка година няколкостотин жени са убивани от мъже – техни съпрузи, партньори или роднини.

На фона на тази тревожна тенденция през 2021 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, което предизвика осъждане от страна на групи за защита на правата на жените и западни държави. Знаковата конвенция бе подписана в Истанбул през 2011 г.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес