Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради частни занимални: Антикорупционната комисия погна столично училище

29 май 2024, 07:20 часа • 6639 прочитания

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверява 139-о училище "Захарий Круша" в столицата. Това пише в. "Сега", като се позовава на Софийската градска прокуратура, която наблюдава казуса. Делото се води за престъпление по служба, извършено в периода 15 септември 2019 г. - 30 септември 2023 г. По него няма привлечени обвиняеми.

Схема за незаконни частни занимални

Около 139-о училище се разшумя през май 2023 г. Тогава беше  осветена схема за незаконни частни занимални, които се организират в съседен на училището блок и за които родители заплащат такси от по 300 лв. месечно, въпреки че по закон на учениците се полагат безплатни занимални, а преподаването на частни уроци от същите учители, които преподават и в класа им, е незаконно.

ОЩЕ: Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Член 9 от училищния закон гласи, че правото на безплатно образование се упражнява, като не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет. Според чл. 220 пък педагогическите специалисти не могат да извършват срещу заплащане обучение на учениците, с които работят в училището, ако това заплащане е от името и за сметка на учениците.

Проверка на РУО-София тогава констатира редица нарушения - събиране на информация за частни дейности, наемане на помещения за занимания срещу заплащане от родителите (платена занималня), сключване на граждански договори с учители, работещи в училището, за провеждане на часове в "платената занималня", както и непубликувани документи на електронната страница на училището съгласно изискванията. В резултат директорът Румяна Дончева бе привлечена към дисциплинарна отговорност. Прокуратурата пък образува досъдебно производство, възлагайки на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши и финансова инспекция в училището. Тогава РУО-София сезира Държавната агенция за закрила на детето, Столичната дирекция на вътрешните работи, Регионалната дирекция за социално подпомагане и НАП.

ОЩЕ: Деца без задължителни ваксини да не посещават училище: Искане на лекари

Първоначално по делото е работил разследващ полицай от СДВР. По силата на новият антикорупционен закон на 18 март това разследване е едно от предадените на новата КПК. Причината е, че тя разследва лицата, които организират и провеждат процедурите за възлагане на обществени поръчки и сключват договорите. Директорът на училището е точно такъв. Това на практика означава, че разследването много ще се забави. Заради политическата криза КПК остана незапълнена и там буквално няма кой да води разследванията.

Междувременно обаче са разпитани много свидетели, включително и председателят на училищното настоятелство, изискани са справки от МОН и протоколи от проверки. Предстои да бъде назначена експертиза.

Въпреки проверките, частните занимални не са преустановени, а продължават да се организират и тази година, сигнализира родител. На въпрос на в. "Сега" дали това е така, от РУО и МОН не отговориха.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес