Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учителите чакат индексираните си заплати със задна дата

01 февруари 2017, 14:00 часа • 463 прочитания

Учителите в цяла България са в очакване обещанието на служебния образователен министър проф. Николай Денков забавеното увеличение на заплатите им да бъде факт със задна дата от 1 януари.

Денков обясни забавянето с процедурни скорове и периода за обществено обсъждане на решението.

Сред учителите има напрежение, особено след като миналия месец на някои места липсващите януарската заплати, заради решението на местни власти за нов график за изплащане на възнагражденията, бяха компенсирана с превод на парите, които се полагат за представително работно облекло.

В бюджета на държавата обещаните пари за образование са факт. В средата на миналата година просветното министерство и синдикатите подписаха колективния трудов договор в системата на средното образование, в който също бяха предвидени допълнителни пари.

В договора бе разписано, че средствата за представителни работни дрехи се увеличават на 360 лева. Страните се споразумяха обезщетението при пенсиониране от 1 август 2016 г. да е 10 работни заплати и 10 заплати и половина от 1 януари 2017 г. От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители пък се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. Заплащането за класния станаха 30 лева.

Колективният трудов договор е валиден за 2 години.

В контраст положението в сектор „Сигурност“ е доста по-лошо. МВР не осигурява униформи т.е. професионално облекло за своите служители, макар такива средства да са предвидени в бюджета за полицията, оплака се Евгени Крумов, един от учредителите на най-големия полицейски синдикат СФСМВР. Припомняме, че в края на миналата година предишният вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска удължаване на срока за ползване на униформи с две години.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес