Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалиха новия ректор на МУ София, избраха шурея на Бойко Борисов

11 октомври 2016, 18:00 часа • 19526 прочитания

Общото събрание на Медицинския университет - София гласува за отзоваването на настоящия ректор проф. Вихра Миланова и избра на поста проф. Виктор Златков, който е брат на бившата съпруга на премиера Бойко Борисов.

С 235 гласа "за", противниците на сегашния ректор на МУ избраха за нов ръководител бившия шеф на "Майчин дом" проф. Виктор Златков, предаде 24 часа.

Събранието се проведе при закрити врата, засилена полицейска охрана и съмнения относно легитимността му.

Досегашният ректор проф. Вихра Миланова e свалена от противниците си с 263 гласа, като в общото събрание участваха 320 души, а за да има кворум стигаха 267.

Гласуването се проведе при заключени врата и забрана на делегатите да напускат залата. Охраната е отказала да допусне дори директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, който преди дни заяви подкрепата си за Миланова, предаде mediapool.bg.

Журналисти също не бяха допуснати в залата.

“Днес се провежда нелегитимното Общо събрание на МУ-София. Аз не получих покана, защото някой е преценил, че вероятно съм неудобен. Охраната в началото не ме допусна да вляза, а после след като свери данните ми от личната карта ме допусна в предверието. Опитаха се да ми напишат покана на място, както бяха указали в един от получените мейли, но аз отказах с мотива, че това е нарушение на правилника и влязох в залата. От залата ме изведоха с охрана, под крясъците и разпорежданията на проф. Алексеев. Уведомих органите на реда. Смях в залата...“, написа доц. Ангелов в профила си във Facebook.

Самата Миланова оспорва легитимността на Общото събрание, тъй като процедурите за насрочването му не са спазени, и възнамерява да обжалва в съда и отзоваването й.

Очаква се вече бившият ректор на МУ да даде изявления за свалянето й от поста в сряда.

До днешното събрание за смяната на властта в Медицинския университет се стигна след като одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби във ВУЗ-а, извършени в мандата на бившия ректор Ваньо Митев. Срещу него прокуратурата започна разследване за безстопанственост. Стигна се и до уволнения.

Междувременно Ваньо Митев и близки до него кръгове инициираха свикването на Общо събрание за смяната на настоящия ректор Вихра Миланова, от която се очакваше да сложи край на порочните практики от предходните години.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес