Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийският университет ще прави специален проект за изкуствен интелект

14 октомври 2019, 07:14 часа • 1555 прочитания

Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект ще прави Софийският университет. Проектът се нарича "Големи данни за интелигентно общество" (GATE), пише в. "24 часа".

Според ректора проф. Анастас Герджиков, необходимите средства са в размер на 30 млн. евро. Парите идват по проект, а центърът ще е първи такъв за района на Централна и Източна Европа, докато в Западна Европа има вече 50 такива. Партньор по проекта е шведският университет Chalmers.

Преди да е стартирал проектът, СУ вече има договори за над 4 млн. с фирми, които очакват от института да изпълни определени задачи, заяви ректорът.

Герджиков казва, институтът ще служи като хъб, който свързва и обединява в единна устойчива екосистема всички заинтересовани от големите данни - университет - държава - индустрия - общество.

Междувременно стана ясно, че сегашният ректор ще се кандидатира за втори мандат. Изборите ще са през ноември. Засега няма други кандидатури, крайният срок за подаването им е петък.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес