Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Сдружение Азбукари" подкрепи патриотична инициатива зад океана

30 септември 2015, 16:59 часа • 5909 прочитания

„Сдружение Азбукари“ подкрепи патриотична инициатива зад океана, за да подари на българчета в Ню Йорк историческата игра „Букварино“ и детска карта „Обичай Родината“, съобщиха от пресцентъра на сдружението.

Популярният детски хор „Пим Пам”, основан от композитора Борис Карадимчев, гастролира с няколко концерта в Ню Йорк. Тържественото събитие се състоя по покана на българския хор и училище “Гергана”.

За началото на учебната година българските гласове поздравиха ученици, учители, родители и гости с впечатляващ концерт от 18 специално подбрани български песни. Децата от училище „Гергана“ в Ню Йорк бяха зарадвани с образователни подаръци от „Сдружение Азбукари“.

Освен от сцената на училището, пимпамчетата потопиха в музика и носталгични емоции много българи и чуждестранни гости с голям концерт в Генералното консулство на България. Представиха избрана селекция от популярни песни и на специален прием при постоянния представител на страната ни в ООН – посланик Стефан Тафров.

“Мисля, че успяхме да изпълним задачите, които си бяхме поставили с това пътуване”, заяви диригентът на “Пим Пам” - Ирена Христова, след завръщането на хора в България. За децата това беше преживяване, изпълнено с много емоции и полезен опит. Ние, ръководителите, пък се радваме, че успяхме да върнем у дома всички живи и здрави, заредени с нови впечатления и приятелства, защото сега е време да обърнем поглед към новите ангажименти, които предстоят на “Пим Пам”. Благодарим на всички българи в Ню Йорк за гостоприемството и сърдечността, с които ни обградиха.

Благодарим и на „Сдружение Азбукари”, че с тяхна помощ успяхме да обогатим Ню Йорк и с още една частица от българския дух!” Тя допълни, че в края на годината предстои излъчването и на документалния филм “Да покориш Ню Йорк с песен”, проследяващ успехите и преживяванията на децата от Пим Пам. „Радваме се, че интересът към на нашите образователни проекти се увеличава значително заради засилилата се потребност на българчетата тук и извън България да поддържат пламъка на българския дух, заяви председателят на „Сдружение Азбукари“ - Цвета Кирилова.

Сърдечни благодарности отправи и Яна Трендафилова от гражданската организация, която изрази задоволството си, че патриотичното помагало „Букварино“ и детската карта на България са направили своя успешен презокеански полет, за да обогатят познанието на нашите малки сънародници. Щастливи сме, че всекидневно получаваме коментари и снимки от семейства, и училища, които са се доверили на нашите иновативни методи за обучение“, добави още Трендафилова.

„Букварино“ и детската карта „Обичай Родината“ са наши не само образователни, но и патриотични инициативи. Чрез тях искаме да насърчаваме българщината и зад граница. Доволни сме, че може да бъдем полезни на децата и техните родители, като предлагаме иновативни продукти, които намират място във всяко едно българско училище дори и в чужбина, изрази удовлетворението си Цвета Кирилова.

Тя допълни, че желаещите да научат повече за предстоящите инициативи на Азбукари можете да посетят - www.azbukari.org и www.bukvarino.bg.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес