Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С "откритието", че електронната връзка е и дистанционна, Лъчезар Иванов стана доцент

07 април 2015, 08:01 часа • 12403 прочитания

Как депутатът Лъчезар Иванов, по-известен с прякора си Лъчо Мозъка, стана от втори опит доцент? Досега от Софийския университет мълчат, мълчи и народният представител. Аргументът е ясен – конкурсът е приключил, всичко е наред.

За да стане човек доцент, трябва да представи определен брой публикации с научна стойност. От 29 научни публикации, Иванов е написал 11 самостоятелно. Най-интересната е за електронният здравен картон, който е „наследник” на хартиения. „Независимо дали си на работа, у дома или в командировка, непрекъснато имаш достъп до картона”, гласи проникновението на Иванов, твърди журналистът от „168 часа” Сима Владимирова пред Нова телевизия.

Самостоятелна статия на Иванов има по темата за медицинския турмизъм. Остава въпросът не е ли това по-скоро икономическа тематика, а не здравна. Отделно Иванов е записал, че има законодателна инициатива за правата на пациента. В сайта на Народното събрание обаче липсва информация по въпроса.

Според рецензията Иванов е проявил „значителни научни приноси” с работата си. Нещата изглеждат копи-пейст, смята Владимирова. Тя счита, че той търси престиж и възможност за работа след като излезе от парламента.

Медицинският факултет на Софийския университет всъщност е Правителствена болница – болница „Лозенец”. Във факултета декан е директорът на болницата Любомир Спасов.

През 2012 г. избухна скандал във връзка с явяването на народния представител на конкурс за доцент в Медицинския университет в София. Тогава стана ясно, че две от публикациите, които са представени от Лъчезар Иванов в защита на неговата кандидатура за "доцент", всъщност не са били негови, а на пенсионирания проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве. По онова време депутатът от ГЕРБ обясни, че е допусната техническа грешка и не се е опитвал да заблуди комисията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес