Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ректорът на УНСС де факто призна, че новият корпус на университета може да не бъде завършен

24 април 2019, 08:55 часа • 7474 прочитания

Проблемът не е във фалита, защото държавата едва ли ще остави най-големия си университет да изпадне в неплатежоспособност. Това заяви ректорът на УНСС Стати Статев, който блесна особено силно с ДС миналото си по време на протестите срещу кабинета "Орешарски". Тогава Статев заяви на протестиращите студенти, че пречат и дори ги окуражи да емигрират, а после опита да се оправдае пред "Всяка неделя".

Според Статев проблемът е, че проектът за новия корпус на УНСС всъщност няма да може да бъде завършен в предварително определения срок – до началото на юни. А съвсем отделен въпрос било какво ще остане в бюджета на университета, за да може да се плащат нормални разходи като заплати и стипендии. Ако ни блокират сметките, няма да може да плащаме нищо, уточни Статев пред Нова телевизия.

Същевременно ректорът на УНСС определи като "измъкване" становището на финансовото министерство от вчера (23 април), защото преди 3 години имало ангажимент всяка година държавата да дава по 1,5 млн. лева европейски пари плюс държавно, което годишно прави 2 млн. лева. Не сме поканени от страна на финансовия министър за диалог, но комуникираме с образователния министър и се надявам, че проблемът ще бъде разрешен, подчерта Статев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес