Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. д-р Григор Горчев: Нямаме качествен продукт в средното образование

29 март 2016, 13:45 часа • 3465 прочитания

В момента приемът по медицина е опорочен. Това каза проф. д-р Григор Горчев, почетен ректор на МУ – Плевен по време на кръгла маса по проблемите на образованието „Как в Република България, в условията на пазарна икономика и при недостатъчни финансови средства, да се търси ефективност от висшето образование”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

По думите му, има слабо средно образование, което задължава висшите училища да превъзпитават новопостъпилите студенти по медицина. "Смисълът е следния, че преди години, медицина се влизаше с пълно отличие. Сега медицина се влиза понякога и с три и половина. Това значи, че нямаме качествен продукт в средното образование", посочи проф. д-р Горчев. Според него става въпрос за едни банални уроци, частни по химия и биология, които учителите от средното образование правят по места и в които кандидатите зазубрят материала.

Проф. Горчев засегна и друг проблем той попита как примерно в Русе, който е технически университет ще откриват медицинска специалност. Той определи това като парадокс.

„Все едно в Плевен да разкрием специалност примерно английска филология”, добави той и изрази мнение, че това са недомислени неща. Според него те трябва да се решат в Закона за академичния състав.

"Само тази година, 80 % от студентите, които завършват при нас заминават за Германия. Знаят английски, знаят немски. Който не знае немски го учи последната година и заминава за Германия. Започва с 3000 евра заплата. Веднага специализира, а при нас какво става. При нас започва специализант с 800 лв. заплата”, добави проф. д-р Григор Горчев. По отношение на протестите на лекарите, той посочи, че е пълна бъркотия и каша. „Не знам по какъв начин ще излезем от това състояние”, коментира проф. Григор Горчев. В заключение той каза, че според него трябва да бъде засилен контролът на средното образование, защото идват много неподготвени млади кадри.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес