Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преподаване с помощта на комикси, ескейп стаи и онлайн игри

31 юли 2020, 09:30 часа • 4965 прочитания

Даниел Пенев

Фондация „Работилница за граждански инициативи“

 

Подобно на Иван Николов, за който ви разказахме в първия материал, Теодора Димитрова също използва лего конструктури в работата си като учител по география в Американо-английската академия, където с помощта на цветните блокчета учениците ѝ изработват модели на почвени типове. Освен това тя има интересни идеи за прилагането на лего моделирането в часовете по история, примерно за изработката на модели на империи, и в тези по български език, където блокчетата могат да се използват за онагледяване на значението на понятия като синоними и антоними.

Легото е само един инструмент от богатия педагогически арсенал на Теодора, която освен учител е и автор на учебни пособия за извънкласни дейности и сътрудник към платформата „Географ БГ“.

В някои от часовете на Теодора класната стая се превръща в ескейп стая – с ключ и кофчеже с изненади. Докато опитват да разрешат мистерията, която ще им позволи да излязат от стаята, учениците разширяват научните си познания. В други часове учениците на Теодора учат, играейки GeoGuessr – игра, при която биваш поставен на непознато място и трябва да се ориентираш и да откриеш мястото на картата (или най-малкото да познаеш държавата).

Може би най-нестандартният подход на Теодора е провеждането на тестове под формата на комикси, които се радват на топъл прием сред учениците ѝ.

„Беше ми омръзнало, когато кажа на децата: „Имаме тест“, [да виждам] едни такива тъжни физиономии и затова реших да направя някаква революция в тази насока“, казва Теодора, която в момента е докторант в Катедра „Социално-икономическа география“ в СУ „Св. Климент Охридски“. „Просто вкарах въпросите в балончета в главите на някакви герои.“


Първоначално Теодора прави комиксите с готови изображения от интернет, които адаптира според нуждите си с Paint. Тъй като е завършила гимназия със специалност „Компютърна графика и анимация с изобразително изкуство“, тя преценява, че ще се справи с рисуването на самите изображенията, и днес вече подготвя комикс тестовете си на специален таблет.

С тези и други креативни методи на преподаване Теодора запознава учителите в рамките на обученията „Наука, арт и технологии в образованието“ на „Географ БГ“, които, подобно на филма „Хан Тервел“, се осъществяват с подкрепата на „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Еднодневните обучения се състоят от теоретична и практическа части. За теорията отговаря д-р Димитър Желев – главен асистент в Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ в СУ „Св. Климент Охридски“, съосновател на „Географ БГ“ и автор на учебници и учебни помагала, който има и тригодишен опит като преподавател по география в Американски колеж в София. Теодора отговаря за практическия модул на обученията.

След обучението учителите прилагат наученото, като изпълняват определена задача. След това споделят впечатленията си с Теодора и Димитър и в замяна получават обратна връзка.

В рамките на проекта двамата преподаватели трябва да проведат четири обучения в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. В крайна сметка провеждат само две от обученията (на 29 февруари и 1 март), тъй като в началото на март училищата излизат в грипна ваканция, а няколко дни по-късно правителството обявява извънредно положение заради пандемията от COVID-19. Обученията привличат около 30 учители по природни науки, както и начални учители, предимно от столични училища.

Участието в обученията „Наука, арт и технологии в образованието“ е безплатно и не носи квалификационни кредити по програма, акредитирана от Министерство на образованието и науката (МОН). Според Теодора това е плюс, защото записалите се учители действително искат да се усъвършенстват, което увеличава ползите и за тях, и за лекторите.

„Учителите, с които работим, преподават средно на 180-200 деца“, казва Димитър. „Ако успеем да подобрим работата на един учител, така че той да [използва] по-креативни и адекватни [за времето] начини на обучение, ще имаме един социален ефект, който се проектира върху образованието на няколкостотин деца.“

По ирония на съдбата принудителното дистанционно обучение по време на пандемията дава възможност на участниците в провелите се две обучения да изпробват онлайн ресурсите, които Теодора им е представила само няколко седмици по-рано. Новопридобитите знания се оказват особено полезни в началото на пандемията, когато от учителите се очаква да се приспособят към новата реалност буквално за дни.

За момента Теодора и Димитър планират да проведат оставащите две обучения през есента, най-вероятно в онлайн формат. Така те ще гарантират безопасността на участниците, но и ще могат да достигнат до по-широк кръг от учители, включително и от по-отдалечени малки населени места. Освен това възнамеряват да включат и студенти от трети и четвърти курс в СУ „Св. Климент Охридски“, които се готвят да преподават география, история и биология.

 

Ефектът на доминото в образованието


С творческия си подход към преподаването Иван, Теодора и Димитър заразяват и колеги, и ученици.

Едно от децата в ЦДУ, което участва в създаването на филма „Хан Кубрат“ и се занимава с театър, решава да направи стоп-моушън анимационен филм за курса по природа. Момчето споделя идеята с учителката, която го насърчава да осъществи проекта и го подкрепя заедно с Иван. Макар краткото видео да е на много базово и схематично ниво, то представя идеята на достъпен език и в достатъчно вълнуващ вид, казва учителят по кино.

Покрай планираната за следващата пролет премиера на „Хан Тервел“ Иван ще организира и работилница за учители, в която ще ги запознае със стоп-моушън анимацията като опция за провеждане на проектно базирано учене.

След двете обучения на „Географ БГ“ пък един от участниците се свързва с Теодора, за да ѝ каже, че е дал комикс тест на някои от учениците, на които преподава. Децата реагирали толкова положително, че учителят решил занапред да ги изпитва само в такъв фомат.

Иновациите в преподаването зависят от готовността на учителите да продължават да учат и да търсят информация, а не само или основно от материалната база и средствата, с които разполагат, казва Теодора. Независимо че днес преподава в частно училище, тя много добре познава ситуацията в държавните училища, защото в миналото не само е работила в такова (144. СУ „Народни будители“), а и е избрана за „Учител будител на 2014 г.“.

„Независимо какъв е подходът, просто трябва да завледееш учениците“, споделя Теодора. „Завладееш ли ги веднъж, вече винаги са твои.“

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес