Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Денков се надява до Коледа 90% от големите ученици да се върнат в клас

10 декември 2021, 08:26 часа • 3672 прочитания

Служебният образователен министър академик Николай Денков заяви, че от 1 до 4 клас 90% от учениците в класните стаи, а от 5 до 12 клас 63% от учениците са в училище. Има родители, които имат известна съпротива срещу тестването, което е необосновано в момента, при положение, че тестовете са щадящи. Родителите трябва да подтикнат децата си да бъдат в класните стаи, призова академик Денков пред БНТ.

По думите му стресът основно е върху родителите, като те както учителите били поставени в трудна ситуация. Трябва да престанем с промените от днес за утре, настоя академик Денков, който се надява до Коледа има 80-90% от големите ученици да бъдат в класните стаи. В момента тестовете са осигурени за следващата седмица. Хубаво е, че от борба за днес за утре, сме в борба от тази седмица за следващата седмица, доволен е Денков. 

Денков подчерта, че МЗ се съобрази с желанието на МОН тестовете да бъдат максимално щадящи. Тестовете породиха напрежение между родителите и учителите, а това, което не трябва да се казва, а че има тестове, а децата не са на училище. "Аз се оказах лошото ченге и влязохме в разменени роли - аз искам децата на училище, а не могат да влязат, защото е нарушена заповедта на министъра. Ние трябва да оправим отношенията между институциите", изтъкна Николай Денков. 

Денков отбеляза, че ако няма друга тежка вълна на коронавируса, няма да се наложи удължаване на учебната година. Той е на мнение, че трябва да се върви към по-ранен старт за начало на учебната година. 

Той обясни, че целта е да има повече деца в класните стаи и затова се е взело решение да има по-голямо присъствено обучение в клас. Всички сме единодушни, че колкото повече деца в класните стаи, толкова по-добре. Присъственото обучение е приоритет за МОН. 

Средства за образование има немалко, но те трябва да бъдат използвани максимално ефективно и ще се случат нещата в образованието, увери Денков. 

Още: Учениците в клас при 30% с тестове или зелен сертификат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес