Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наталия Футекова: Образованието трябва да залага все повече на технологиите

23 септември 2020, 13:41 часа • 7666 прочитания

"Пандемията ни показа, че дигитализацията е неизбежна, както и това, че има още много да се развиваме в тази посока. Информационните технологии като специалности в университетите са изключително важни, защото създават не само кадрите, които ще са необходими в бъдеще, те са необходими и в настоящето.

Положителното нещо, което се случва и вече е тенденция е, че синергията между бизнеса и образованието е все по-голяма и това води до създаването на кадрите, от които се нуждае модерната икономика.

Освен практическите умения, разбира се, е много важно образователната система да възпитава устойчиви и адаптивни личности, защото именно това са качествата, които се оказаха най-важни през последните месеци и хората, които ги притежават успяха да запазят позициите си“, коментира доц. д-р Наталия Футекова, представител на БАИТ.

Тя ще бъде сред специалните гости на 50 годишнината от основаването на факултет „Приложна математика и информатика“ към Технически университет – София, което ще се състои на 29 септември.

Днес в специалностите на факултет „Приложна математика и информатика“ към Технически университет – София се подготвят специалисти с висше образование с математическа квалификация.

В процеса на обучение се създават умения за анализиране и изграждане на математически модели, за оценка на адекватността им и за прилагане на съвременни информационни технологии при решаване на приложни задачи за индустриални, технически и икономически процеси.

Дават се знания за основните идеи и закономерности в приложни области на математиката - техника, бизнес, финанси и управление.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес