Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН обясни ще се изучава ли "Аз съм българче"

16 януари 2024, 13:35 часа • 2456 прочитания

Не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Това се посочва в позиция на Министерството на образованието (МОН) и науката по повод твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Припомняме, че вчера общинският съветник Карлос Контрера написа в профила си във Facebook, че „Свободна Европа“ иска забраната на Вазовото „Аз съм българче“. „Става дума за една статия, излязла миналата седмица, в която от „Свободна Европа“ разсъждават как ще интегрираме 100 000 деца на бежанци/мигранти. Говори се вече с конкретни числа и в един скандален законопроект (Закон за убежището и бежанците) е записано, че законопроектът се внася, за да преодолее пречките пред приемането ни в Шенген“, пише Контрера.

ОЩЕ: Катастрофата в образованието: Не изпитваме учениците по правилния начин, смята премиерът (ВИДЕО)

От МОН напомнят, че стихотворението се изучава още в първи клас, като учениците дори трябва да могат да рецитират творбата.

„Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират „Аз съм българче“ още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата“, заявяват от образователното министерство.

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението „Аз съм българче“. Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

От МОН призоваха да не спекулира с българското образование с политически мотиви, тъй като „подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес