Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще съдържат учебниците по "Религия"?

30 юни 2020, 09:35 часа • 3649 прочитания

Според съществуващата нормативна уредба изучаването на "Религия" е сводноизбираем час и е една възможност за допълнително изучаване на този предмет. Задължително е родителите да вземат решение дали децата им да изберат тези часове или не. Това каза пред доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски".

Новото сега е, че за първи път има учебници по "Религия", утвърдени по единни стандарти. Досега преподавателите са използвали учебни помагала. Цялата организация беше в един по-експериментален период. От 1998г. има одобрени от МОН учебни помагала. Но за първи път има конкурс за единни стандарти и учебници. Това е нещо, което ще успокои учители и родители, че педагогическия процес вече отговаря напълно на стандартите на МОН и има съответния надзор и контрол от съответните инспекторати, обясни той.

Кога ще са готови учебниците?

Според конкурса за учебници и според утвърдената от МОН програма, още от първи клас има уроци, които са подходящи за децата тогава, когато те учат буквите, каза още той и допълни, че учебниците са във финалната фаза на одобрение от учителите, каквото е изискването на МОН. Предстои уточняването на тиражите и отпечатването на самите пособия.

"Може да се каже, че от началото на новата учебна година вече ще разполагаме с одобрените и възприети от самите учители нови учебници", зави доцентът.

Какво ще съдържат учебниците?

В одобрената от МОН програма, има три различни възможности за уроци, за учебно съдържание и за учебници съответно. Едната е "религия, християнство, православие". Втората е "религия - ислям", а третата е "религия - неконфесионално преподаване".

"В зависимост от решението на родителите от техните убеждения, от това дали биха желали тяхното дете да изучава вярата и традицията на тяхната религия, към която принадлежат, или само в един по-общ образователен аспект - познание за различните религии и нравствени ценности, тогава те биха могли да се запознаят с учебното съдържание и да решат. Така че този момент за избора, за правото на родителя да решава по тези чувствителни въпроси за нравственото възпитание, духовното възпитание на децата е отчетен.", подчерта Нушев.

Учебниците са съобразени и с възрастта на децата, като те целят обучението да тръгва от света на децата и да ги среща с културата и ценностите на святото, което започва от техния дом и от техните ежедневни морални (екзистенциални) проблеми и стига до пиетета към святото, среща със свещеното. Уроците са открити към разнообразните въпроси и проблеми на нашето плуралистично общество, към другите вероизповедания, мирогледи и религии, както и към новите методи и дидактични възгледи, обясни доц. Нушев.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес