Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

16 ноември 2016, 13:06 часа • 13419 прочитания

Уеб презентации, пряк контакт, изживяване и експерименти – на това се дължи успехът на уникалния образователен проект "Географ БГ". Проектът е дело на Евгения Сарафова и Димитър Желев. Двамата заедно завършват Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а "Географ БГ" се появява на 17 февруари, 2014 година.

Пред Actualno.com Евгения сподели повече подробности за набиращия популярност свой проект. Започнахме през 2011 година и бавно, постепенно напредвахме в реализирането на мечтата си – да създадем място в уеб пространството, посветено на любимата ни наука. През цялото време на нашето следване в СУ имахме желание да създадем такъв уебсайт, защото усещахме липсата му като студенти по география, казва тя.

Пет години по-късно "Географ БГ" вече има зад гърба си един голям Географски фестивал. Той стана факт през тази година и в него участие вземат над 500 души - ученици, учители и студенти. Общо 38 отбора взеха участие във фестивала, като те се състезаваха в надпреварата "Географиада".

Как и с какво Евгения и Димитър привличат вниманието на учениците към географията? Може би на първо място са уеб презентациите на сайта "Географ БГ", но Евгения е категорична, че "има още много неща за надграждане, в онлайн съдържанието лимит е само въображението на човека". За най-малките добри методи за привличане на вниманието са рисуването и моделирането. По-големите биват "улавяни в магията" и чрез възможностите, които им открива географията – Евгения още във втори курс като студент е имала възможността вече да работи във високотехнологична компания. Заради страстта си към географията тя вече е със сериозен натрупан опит в цифровата картография, създаването на кадастри и приложението на сателитни данни в различни стопански сектори - области, които в световен мащаб стават все по-търсени и където заплащането е много високо. Например в САЩ в областта на цифровата картография месечната заплата може да достигне до 7500 долара, а в арабския свят специалисти в тази област стават все по-търсени. "Смятаме, че доброто старо "офлайн" обучение, чрез пряк контакт, изживяване и експерименти е много ефективен метод", напомня Евгения и за традиционните аспекти на образованието.

Питаме младият учен и дали е мислила да търси помощ чрез европейско финансиране за проекта си. Опитвали сме, но е много трудно, е кратката ѝ теза. По думите ѝ нещата са сложни – има много европейско финансиране за неправителствени организации, но за образователен проект като "Географ.БГ" все нещо не достига, за да изпълни условията. Като основна пречка Евгения посочва традиционното изискване за опит с европроекти, а как да има опит за един млад бизнес? Нямаме и експерт, който да се е занимавал с кандидатстването по европрограми, което ни затруднява много – все едно да те пуснат в тотално нова за теб среда и да ти кажат да действаш, споделя още тя, но не изключва помощта от Европа като помощ за "Географ.БГ" в бъдещ момент.

"Всичко за "Географ.БГ" финансирахме със собствени средства. Имахме трудности с администрацията само от гледна точка на това, че не ни е особено приятно да се занимаваме с такива неща. Трудностите към днешния момент са предимно свързани с промяната на нагласите на хората към знанието, към това какви възможности имаш за професионална реализация с наука и т.н.", казва Евгения.

Усилията на "Географ БГ" в образованието ни привлякоха вниманието на доста сериозни конкурси. Проектът е един от финалистите на инкубатора "Промяната" и се надява да спечели.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес