Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

60 872 първокласници са записани до 15 юни

05 септември 2012, 12:18 часа • 8371 прочитания

60 872 са първокласниците, записани до 15 юни, като се очаква броят на випуска за учебната 2012-2013 г. да е около 64 000 деца. До момента не сме събрали повече данни, учениците продължават да се записват.

Това каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, предаде БГНЕС.

Дамянова представи обобщение на промените в образователния процес за следващата учебна година за училищата и детските градини.

През тази година се въвежда задължителна детска градина за всички деца, навършили 5 години, за една година има повишение на обхвата на 5-годишните деца с 20%, информира Дамянова. За нововъведената практиката "учене чрез игра" зам.-министърът уточни, че "децата не тръгват на 5 години на училище, те отиват на детска градина. От съдържателна гледна точка няма никаква разлика, тя е във финансирането". Общините ще получат с 224 лв. по-висок единен разходен стандарт за дете, поясни Дамянова. В Столична община са открити нови 880 места за деца от яслена и градинска възраст в детските градини, информира Дамянова.

Тя посочи, че в 90 училища има ремонти, които ще продължат през учебната година, но това няма да пречи на образователния процес. Сред тях са Професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник, тя ще бъде преместена в 6-то училище в града, предстои и преместване на ученици от столичното 90-то училище.

Може би не е приятно за учениците и родителите да сменят своето училище, но години наред сградните фондове не бяха обновявани, заяви Дамянова.

Основно предизвикателство ще е мотивирането на учителите да участват в квалификационни форуми, продължи Дамянова. "46% от педагогическите кадри не са участвали във форми на квалификация. В определени сфери се наблюдава завишен интерес, но за съжаление в други семинарите са проведени доста формално. В докладите на регионалните инспекторати това, което се коментира положително е вътрешноучилищната квалификация", каза тя. Близо 5 млн. лв. от държавния бюджет се отделят за квалификация, тези средства трябва да се използват рационално, добави зам.-министърът.

През следващата учебна година ще има промени и при Националното външно оценяване (НВО) след 4 клас, каза още Дамянова. По нейните думи ще бъдат въведени новости в изпита по български език и литература – диктовка и работа върху текст, след което ще трябва да отговарят на въпроси по текста. Предстои и разнообразяване на въпросите на изпити по математика, човек и общество и човек и природа. Няма да има промени при НВО след 7 клас за предметите по литература и математика, каза още зам.-министърът.

Промени предстоят да настъпят в Държавния образователен стандарт за учебници и учебни помагала, съобщи зам.-министърът. По новия стандарт ще бъдат обучени 2000 оценители и 38 000 учители, а отделно МОМН ще обучи още 120 образователни инспектори.

Сред новите инициативи на МОМН са и пилотни програми по предприемачество, които ще стартират в 80 училища в 64 населени места, обяви Дамянова. Друга новост в системата е ученическото портфолио. То съдържа задачите, които са извършвани през цялата учебна година, което позволява и следене на прогреса на учениците. МОМН ще следи и за качеството на изпълнение на практиката на договаряне на правила между ученици и учители за работа в учебния час.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес