Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2700 родители стават квестори на матурите

13 април 2016, 18:25 часа • 3551 прочитания

В контрола по провеждането на матурите тази година ще влязат 2700 родители. Това стана ясно след направена среща между ръководството на Министерство на образованието с родителски асоциации.

Меглена Кунева е разговаряла с организациите за Закона за училищно и предучилищно образование, новите учебни програми и новите учебници, както и включването в контрола на матурите по трима родители на училище.

Това е важен знак, че родителите стъпват на този терен, за да осигурят честността и доброто провеждане на матурите. Включително, когато се провеждат и матури за деца със специални образователни нужди, тъй като тази година има повече такива случаи, на които ще се обърне специално внимание, съобщава БГНЕС.

Обсъждан е и едносменния режим на работа на училищата. "Ние сме наясно, че от днес за утре промяна няма как да се случи, но може да се постави фундамента им и да започне изграждането на това, което искаме да видим след някоя година – една смяна в училище", коментира министърът на образованието и вицепремиер.

Кунева посочи, че ще се зададе преходен период, в който това да се случи. Проблемът основно е в три града - София, Пловдив и Варна.

С родителите е обсъдена и темата за новата роля на класния ръководител. Според родителите от първи до четвърти клас децата се чувстват по-уютно заради ролята на класния ръководител, който те използват за всякакви проблеми, докато след пети клас това се променя и децата остават сами да се справят с всичко, което ги поставя в уязвимо и изолирано положение.

Договорено на срещата с родителите е и разширяването на участието на родителите на деца с увреждания в обществените съвети към Министерство на образованието.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че трябва да се намали обема на големите училища като има дори училища, където по 2000 деца учат в една смяна.

Стаматов, който отговаря за провеждането на зрелостните изпити посочи, че вливането на тези 2700 родители в армията на квесторите е само една от предвидените мерки срещу преписването. Според него има тайни и нетайни мерки на тазгодишните изпити. Тайните мерки ще се знаят само от няколко човека, които отговарят за провеждането на изпитите.

Стаматов посочи също, че родителите ще участват не за първа година в провеждането на зрелостните изпити, но не е било разписано къде да присъстват те. Подборът им ще се извърши на две стъпки. Първо, избор по предложение на настоятелствата или родителските комитети в училищата, а след това педагогическите колективи трябва да одобрят на свое заседание имената на тримата човека, предложени на директора. Ще има и резервни родители. Тези родители ще бъдат на няколко места - при запечатването, при отпечатването на всяка зала, при отварянето на паролата за изпитния материал, при размножаването на изпитните материали, при камерите за наблюдение, както и ще участват в наблюдението на санитарните възли, защото там става трансфер на информация.

Подборът на тези родители ще започне още през следващата седмица като въпросните избраници ще са родители не на зрелостници.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес