Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделският министър нападна ЕК за украинското зърно: Обиден съм

17 април 2023, 08:58 часа • 6384 прочитания

Не просто обмисляме – септември, 2022 година беше първото искане на България по отношение на коридорите за износ на украинско зърно спират в дадени държави и няма солидарност. ЕК работи много мудно, имаме право на вътрешна солидарност. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев.

За него създаването на такъв тип проблеми пречи на отношенията с Украйна, а това не бива да се случва.

800-900 000 000 лв. загуба има за българските земеделци. По източната част на Европа има много сериозни аномалии, продължи министърът, коментирайки оценка на Брюксел, че няма негативна промяна в средните цени в Европа заради украинския внос. Обиден съм на ЕК за отношението, добави Гечев пред bTV и заяви, че 6-7 месеца държавите-членки чакат ЕК "да реши каквото и да е". "Какво да направим – да оставим да фалират редица български фермери? Имаме право да защитим икономиката си. Искаме равномерно разпределение на стоките", каза Гечев.

За какво става въпрос – поради войната, Украйна е принудена да изнася селскостопанските си продукти по суша тоест железопътен транспорт. Само че украинският стандарт на жп линии е различен от европейския – казано по-просто украинските жп линии са по-тесни. Съответно, ако няма прехвърляне на стоките в нови товарни влакове и износ към европейски пристанища, откъдето да отидат на други пазари, тези товари "остават" в приемащата страна и се реализират на местния пазар. Затова страни като Полша и Унгария, които имат обща граница с Украйна, вече наложиха временни забрани.

ОЩЕ: ЕК определи като "неприемливи" едностранните действия на Полша и Унгария за вноса на украинско зърно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес