Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелените поискаха изненадващи проверки на всяка сондажна площадка в България

25 септември 2014, 16:00 часа • 16387 прочитания

В България има мораториум върху проучването и добива на шистов газ чрез метода "фракинг", но няма изградена нормативна база и механизъм за прилагането на този мораториум. Това твърдят в своя позиция от ПП "Зелените".

Освен липсата на нормативна база и на механизми за контрол, няма и подготвени специалисти и апаратура за проверяване на сондажите. Фактически, институциите и обществото не знаят какво точно се случва на площадките на сондите, обявени като проучвания и добив на конвенционални горива – както поради отсъствието на горните условия, така и заради напълно ограничения достъп на външни лица до площадките на сондите, твърдят "Зелените". В същото време, съвсем наскоро, станахме свидетели на издаване на разрешение от МОСВ на фирмата "Парк Плейс Енерджи" за проучване на подземен въглищен газ в Добруджа, при което също се използва както технологията хидравлично разбиване (фракинг), така и запалване на въглищни пластове, граничещи с водоносния хоризонт на Добруджа.

Предвид това положение, "Зелените" подкрепят искането за анулиране на разрешенията, дадени от МОСВ на фирмите, които е технологично невъзможно да работят, без да приложат забранена технология. Като първа стъпка към действащ контрол на сондажите за нефт и газ на територията на България, Зелените искат едно от първите действия на новосформираното 43-то Народно събрание да бъдат допълнения на Закона за подземните богатства, Закона за концесиите и Закона за опазване на околната среда. Допълненията в тези закони трябва да регламентират възможността за ежеседмични спонтанни проверки на всяка една сондажна площадка от избрани представители, излъчени от гражданските организации, държавните институции и медиите.

Зелените очакваме фирмите, добиващи газ и нефт на територията ни, както и другите политически партии, да обявят публично дали подкрепят и дали ще съдействат за реализирането на тази първа стъпка към реален контрол над сондажите в страната. Зелените подготвяме и други предложения за законодателни промени с цел ефективно, надеждно управление и публична комуникация при рискови технологии, проекти и съоръжения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес