Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Застрахователен гигант: Загубите от геополитическите конфликти ще са десетки трилиони

09 октомври 2024, 13:28 часа • 313 прочитания

Британският застрахователен гигант Lloyd's разкри своята оценка за геополитическите конфликти, посочвайки, че за период от пет години световната икономика може да бъде лишена от 14,5 трилиона долара, тъй като евентуалните заплахи ще доведат до смущения в търговските модели и веригите на доставки.

Най-голямата заплаха

Lloyd's сподели, че тъй като морето се използва като един от основните маршрути за транспорт, като повече от 80% от световния внос и износ са концентрирани там, затварянето на такива пътища поради геополитически конфликти представлява една от най-големите заплахи за ресурсите, "необходими за устойчива икономика".

Още: Прогноза на МВФ: Ще има ли "твърдо кацане" за световната икономика?

Въпреки че въздействието ще зависи от това къде се намира конфликтът, Европа по-специално се възприема като особено уязвима, тъй като разчита "силно" на индустриално напреднали държави за доставки на стоки като "полупроводници за производство на автомобили и електроника".

Загубите само на Европа от геополитически конфликти могат да достигнат 3,4 трилиона долара, прогнозира Lloyd's, цитиран от БНР.

Световната икономика ще отслабне през 2024 г. заради геополитическите битки: Доклад от Давос

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес