Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо няма и думичка за тръжна процедура за реактора за АЕЦ "Козлодуй", пита Петков

26 ноември 2013, 09:32 часа • 22186 прочитания

Фактът, че при доставката на оборудване за 7-ми блок на ЕЦ „Козлодуй” не се говори за тръжна процедура е повече от притеснителен и вони. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият вътрешен министър Румен Петков.

Позицията на Петков съвпада с изказаните вчера мнения на ДСБ и ГЕРБ.

„Експерти твърдят, че по Закона за енергетиката трябва да проведен търг. Кой казва, че американският реактор е по-добър от френския например?” попита Петков и добави, че не е убеден, че Драгомир Стойнев е най-големият експерт по ядрена енергетика.

Според Петков ако икономическият министър е получил мандат от правителството да изпълнява Енергийната стратегия на България, приета от Народното събрание през 2011 г.,, тогава няма проблем. Но не е ясно дали такъв мандат има.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов се въздържа от коментар дали може да се строи с или без търг с аргумента, че това е в правомощията на правителството. „Няма да коментирам дали е правилно, или не”, категоричен бе Генов.

„Аз винаги съм смятал, че в Белене трябва Атомна централа, и ако трябва да споделя личното си мнение, оборудването за АЕЦ „Белене” трябва да си отиде в Белене. При нас трябва да има 7-ми блок. AP-1000 е най-добрият реактор на пазара”, каза директорът на АЕЦ „Козлодуй”. По думите му, такъв реактор няма никъде в Европа, само във Великобритания тече процедура по лицензирането на AP-1000.

АЕЦ Белене

За Румен Петков поведението на правителството по отношение на седмия блок в Козлодуй е учудващо, а още по-учудващо е поведението за АЕЦ „Белене”. „Партията, която направи референдум за АЕЦ „Белене” и благодарение на „Белене” постигна определен изборен резултат, е изненадващо пасивна”, подчерта Петков. Той посочи за „странно”, че предложение за отмяна на мораториума за строителството на Втора атомна е внесен от „Атака”, а не от БСП.

Самият Петков определи коментара на лидера на левицата Сергей Станишев, че предстои анализ на проекта, за обида за референдума. Имаме изявена воля на народа, при ясно формулиран въпрос и сега анализ – защо тогава имаше референдум, попита вътрешният министър. Румен Петков изрази убеждение, че вероятно е заявен нов инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене” - според него това би бил логичният мотив за предложението за отмяна на мораториума. Той обаче не стигна до по-конкретни подробности за евентуален нов интерес.

Ахмед Доган и Мишо Бирата

Петков коментира и факта, че вече се говори, че новосформираната анкетна комисия в Народното събрание по т.нар. случай Мишо Бирата ще го покани за свидетел. Петков призна, че познава Михаил Михов, но не вижда с какво ще е полезен в случая.

Той отказа да коментира и факта, че Ахмед Доган ще бъде заличен като свидетел по делото на Октай Енимехмедов. На въпрос не му ли се струва странно, че човек, на когото е опрян пистолет в челото, не иска да се изправи в съда пред нападателя си, Петков каза, че само Доган може да отговори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес