Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва втората фаза в проучването на голямо газово находище до Крит

11 октомври 2024, 10:36 часа • 445 прочитания

Започва втората фаза в проучването на потенциално голямо газово находище в Средиземно море. Гръцката компания за управление на въглеводороди и енергийни ресурси (HEREMA) обяви успешното завършване на първата фаза от проучването за въглеводороди, извършено от консорциума ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY в морските зони на блока югозападно от Крит, както и решението на консорциума официално да пристъпи към втората фаза на проучването, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Още: Спорен газов проект в Северно море получи зелена светлина

Консорциумът ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY уведоми HEREMA за завършването на първата фаза на проучването в блока югозападно от Крит и подадоха искане за започване на втората фаза от етапа на проучване, която ще бъде решаващият фактор за окончателното решение за извършване на сондажи.

Първата фаза

Програмата на първата фаза включваше, наред с други неща, получаването и обработката на 2D сеизмични данни и извършването на геохимично проучване. Първоначалната фаза на морските геофизични проучвания, завършена през март 2023 г., беше осъществена от международната компания за събиране и обработка на морски геофизични данни PGS (сега обединена с компанията TGS), от името на ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY.

PGS завърши работната програма с пълен успех, като същевременно се придържаше стриктно към мерките за опазване на околната среда като протокола за „мек старт“ и „забранената зона“. Извършените финални дейности надхвърлиха минималните разходи, предвидени в съответния договор, възлизащи на 5 000 000 евро, както и минималния работен график, тъй като бяха обследвани общо 7 789 километра при необходимите минимум 3 250 километра.

Първата фаза приключи на 9 октомври 2024 г., а следващата фаза на проучването официално започва на 10 октомври 2024 г. Втората фаза ще продължи 3 години и се отнася до завършване на събирането и обработката на 3D сеизмични данни.

Стартира конкурсът за кандидатите да търсят нефт и газ в Черно море

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес