Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запалени бали и затворени пътища на поредния протест на тютюнопроизводителите

20 януари 2014, 13:16 часа • 21454 прочитания

Напрежението в сектора на тютюнопроизводителите не само не се успокоява, ами е на път да излезе извън контрол. Това заявиха от Съюза на производителите на ориенталски тютюни, предаде БНР.

Няколко села в Гоцеделчевско протестират от сутринта. Хората затвориха основните пътни артерии, палейки бали с тютюн и спирайки децата си от училище.

В пет от най-големите села в района стартираха протестите тази сутрин. Те ще продължат стъпаловидно и следващите дни. Към основните искания на тютюнопроизводителите за адекватни цени и нормална изкупна кампания от вчера има предложение към държавата да им даде възможност да продават 10 процента от произведения тютюн без налагане на акциз, който е 152 лева за килограм.

Хиляди хора се събраха на площадите в Дебрен, Вълкосел, Рибново, Абланица, Кочан и други села, където тютюнът е основен източник на доходи, след което затвориха входните пътни артерии и запалиха бали с тютюн. Заедно с тях бяха и децата им, които не са на училище в знак на протест.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталските тютюни и кмет на община Сатовча, заяви, че пътува за среща с областния управител на Благоевград, заедно с когото заминават за столицата, за да търсят спешно решение на проблема. Предстоят разговори с основните фирми, които са на българския тютюнев пазар, ще бъдат подновени и преговорите с "Булгартабак", откъдето преди месец заявиха на среща в земеделското министерство, че могат да изкупят 70-80 процента от реколтата.

Протестите на тютюнджиите започнаха заради забавянето на изкупната кампания на продукцията им и ниската цена, на която се търгува тя в момента. Хората от бранша са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги поставят на колене и да ги принудят да продават тютюна на 4 лева, което е три пъти под неговата себестойност.

Заради проблемите с ниските изкупни цени на тютюна ще бъде въведена частична регулация на тютюневия сектор, заяви председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев. Регулацията ще обхване изкупуването на тютюна, сключването на договорите с изкупвачите и сроковете за тяхната реализация, каза още той.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес