Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заключение: САЩ е инвеститор номер 6 в българската икономика

18 септември 2018, 20:18 часа • 2981 прочитания

САЩ е вече шести по големина инвеститор в България. Такова изчисление направи изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Петър Иванов по време на традиционната бизнес-закуска с премиера Бойко Борисов и членове на правителството.

По думите на Иванов, реалният размер на инвестициите от САЩ до 2016 година са 4,5 млрд. лева, което прави поне 2,5 пъти по-висока реална стойност. В тяхната оценка влизат дълготрайни материални активи, нетни приходи от продажби и брой заети лица. В компании с американска собственост работят поне 28 600 души. Делът на САЩ от всички преки чуждестранни инвестиции в България е 5,7%, което е над два пъти повече от досегашните данни.

Съгласно анализ на Института за пазарна икономика, обхващащ периода от 1990 до 2016 година, инвестициите от САЩ у нас са съсредоточени в четири икономически сектора - преработваща индустрия, информационни технологии и комуникации, енергетика и земеделие. Във всеки един от тези сектори делът на инвестициите от САЩ е поне 10% от всички чуждестранни инвестиции, като за земеделието делът е 24%.

"Инвестициите от САЩ имат своето значимо присъствие в нашата икономика. Радостно за нас като правителство, а и за държавата като цяло, е когато откриваме нови заводи, нови фабрики и дигитализацията на училища у нас. Новата методология за отчитане на инвестициите е подход, който трябва да се приложи, за да се получи реалната картина на инвеститорите в страната", сподели премиерът Бойко Борисов по време на бизнес закуската.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес