Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраняват добива на газ с неконвенционални методи в Добрич

04 септември 2014, 17:27 часа • 29837 прочитания

Днес се проведе среща между представители на ПП "Зелените" и министъра на околната среда и водите Светлана Жекова във връзка със съгласуване на рискови дейности на "Парк плейс енерджи" в Добруджа.

В срок до вторник - 09 септември, когато изтича срокът за обжалване, министър Жекова е поела ангажимент да допълни Решение №28 от 26.08.2014 с изрична забрана на използването на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок Вранино-1.

Така на възможно най-ранен етап инвеститорът ще бъде ограничен да не използва въглищна газификация, фракинг и CBM технологии, създаващи риск за водоносния хоризонт. В също време инвеститорът би могъл да прилага конвенционални методи за добив и проучване на газ, които са безопасни за здравето на хората и за природата, обясняват "Зелените".

В случай, че до вторник министър Жекова не допълни акта за съгласуване на работната програма на "Парк плейс енерджи", Зелените ще обжалваме решението в срок и ще продължим с протестните действия, уверяват "Зелените".

От партията са поискали публикуване на пълния текст на работния проект на "Парк плейс енерджи" за блок Вранино-1 и сключения договор с фирмата. За това те ще се обърнат и към Министерството на икономиката и енергетиката.

Издаването на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ става от Министерството на икономиката и енергетиката. За да може да бъде издадено такова разрешение за търсене и проучване в Добруджа, фирмата, която е сключила договор през април 2014 година, е длъжна да представи работен план за дейностите, които предвижда. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по БТВ министърът на околната среда и водите в Светлана Жекова.

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес