Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За месец октомври: Безработицата рязко нарасна

03 ноември 2021, 08:00 часа • 2109 прочитания

Безработицата през октомври рязко нарасна. През миналия месец са уволнени 23,8 хил. души, а започналите работа са само 14,5 хил., показват данни на НСИ. Това означава, че нетно безработните са нараснали с 9371 души. Това е над три пъти повече от ръста на безработните през септември, пише "Труд".

Уволнените през септември са 18 хил., а назначените – 15,4 хил., т.е. нетно безработните са нараснали с 2692 хил. За увеличението на безработните през октомври допринася решението на кабинета за въвеждане на зеления сертификат.

Но тенденцията за ръст на хората без работа започва още от началото на юли. Оттогава насам всяка седмица уволнените са повече от назначените на работа. Негативната тенденция започва много преди четвъртата вълна на коронавируса. За това основна роля има служебният кабинет. Министрите ограничиха действието на мярката за запазване на заетостта 60/40, така че по-малко фирми могат да се възползват от нея. А нови мерки за подкрепа не бяха въведени. В резултат от юли насам уволнените са близо 88 хил. души. А наетите на работа са 68 хил. лв. Така близо 20 хил. души са останали без препитание.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес