Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки възможността да работят, заведения във Варна масово няма да отворят врати

04 май 2020, 10:38 часа • 7533 прочитания

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 6 май се допуска посещението на ресторанти и заведения, които разполагат с открити площи. Те могат да заработят отново само при стриктно спазване на мерките за хигиена и физическо отстояние между масите.

Стана ясно обаче, че 2/3 от заведения във Варна няма да отворят, заради нерентабилност на заповедта. Информацията е от браншовата организация от града, откъдето подчертават, че са в режим на нерентабилност. От организацията казват, че мярката е работеща, но само ако е съчетана с намаляване на ДДС.

"Заведенията ще работят в режим на неефективност. Един от най-основните проблеми е намаляването на ДДС, тъй като продължава натрупването на загуби. В цяла Европа има разписани четири прости мерки: субсидиране на заетостта, точно разписани правила и здравни норми за заведенията; намаляване на ДДС и за 1 година спиране на данък осигуряване", коментира пред БНТ Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна.

По думите му, ДДС-то трябва да бъде 5% докато заведенията заработят в пълноценен режим, а след това да стане 9% като при хотелиерството.

Това, че някои спортни обекти - като басейни, ще могат да работят, не решава проблема за хотелите, защото все още не са ясни единните здравни стандарти, на които ще трябва да отговарят те, за да отворят през летния сезон.

"Имам три басейна - два открити и един закрит. Когато хотелът не работи, се обезсмисля отварянето на басейните, така че не виждам защо трябваше да се започне от това. Още повече те са свързани с големи разходи. Аз не виждам, защо трябваше да се почне с басейните", каза хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

"Всеки по собствено усмотрение прави, това, което смята за важно. Няма единни правила, законова норма. Ще стане така, че половината ни усилия ще отидат напразно, защото тогава, когато излязат ще бъде вече късно и няма да успеем. Аз смятам, че закъснява министерството на здравеопазването и най-вече на туризма с отбелязването на конкретните здравните норми и изисквания.", каза още той.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес