Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втората пенсия се влияе негативно от кризите по света - от Украйна до инфлацията

01 август 2022, 07:25 часа • 3703 прочитания

Множеството различни кризи в световен мащаб (войната в Украйна, резкия скок на цените на енергийните суровини, последвалата инфлация и влиянието на пандемията) повлияха и на спестяванията за втора пенсия в България. Шест от деветте фонда за задължително допълнително пенсионно осигуряване са с отрицателна доходност за периода 30 юни 2020 г. - 30 юни 2022 г., показват актуалните данни на Комисията за финансов надзор, цитирани от в. "Сега".

Доходността на универсалните фондове за последните 24 месеца стига до минус 2,29% (един фонд), когато говорим за отрицателната скала, но почва от минималното 0,01% (един фонд), като само при два фонда е над минус 2%. При доброволните фондове, където са осигуровките за трета пенсия и ограниченията за инвестиции са по-леки, картината е доста по-добра - тук само два фонда имат отрицателна доходност и само един с малко над 2%, а има и фонд, постигнал доходност от 8,75.

Войната в Украйна и високата инфлация са основните пречки пред добрите инвестиции. Но Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и директор на "Доверие", напомни, че пенсионното осигуряване е дългосрочен процес и няма съществено значение колко е доходността на пенсионните фондове за кратък период от време. Пред "Дарик радио" тя заяви, че сегашните негативни тенденции могат да бъдат поети от пенсионните фондове, без да се влиза "в дълбокото": "Миналата година беше много добра, имаше до 5-6,5% положителна доходност на фондовете".

Половината от инвестициите и балансовите активи на универсалните фондове са в дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държави или техните централни банки, от ЕЦБ, ЕИБ или международни финансови организации - 50,46% за деветте фонда, като по отделните фондове делът на този тип инвестиции варира от 16 до 65%. На следващо място по значимост са инвестициите в акции, дялове и пр. - 38,57%, като тук делът им в отделните фондове варира от 26 до 55%. Данните са от последната справка на КФН, която показва картината към 31 март.

ОЩЕ: Прехвърляме средно по 4 000 лева за втора пенсия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес