Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владислав Панев: Алтернативи на руския газ ще има

07 май 2022, 08:32 часа • 3013 прочитания

В следващите месеци България няма да е зависима от руския газ. правителството работи за алтернатива на руския газ и най-вероятно ще го постигне. Алтернативи на руския газ ще има, като цената ще бъде пазарна включително с азерския газ.

В това увери депутатът от "Демократична България" Владислав Панев пред БНТ. 

По думите му пазарът на газа трябва да е отворен, за да може да имаме няколко алтернативи и да се изберат най-евтините. Панев одобрява намалението на ДДС на основни стоки и услуги като антикризисна мярка на правителството за справяне с инфлацията. 

Той призна, че има проблем с правителството и трябва да се вдигне червения флаг, за да може да ускорим нужните реформи. Иначе няма смисъл от участието ни в коалицията, посочи Панев. ДБ осъзнава, че нови избори не са алтернативи за България с аргумент, че точно в този момент да се правят нови избори не биха концентрирали разрешаването на проблемите. 

Лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев заяви, че все още няма пълно ембарго на руския газ, но има на петрола. Трябва задължително да се обяви вето, защото нямаме възможност да спрем доставките на петрола, настоя Кадиев и добави, че Лукойл внася в България 90% от петрола, като 60 е руски петрол, а 40% е друг петрол.

Според него на България и трябва време, за да се трансформира рафинерията в Бургас - Нефтохим. Успяхме ли да направим нещо, да намалим независимостта на руския петрол, без ембаргото?, запита Георги Кадиев. 

Той предупреди, че ни очаква по-висока инфлация. Според Кадиев още с актуализацията на бюджета през юли месец трябва да се вдигнат пенсиите и минималната работна заплата.

Още: Европейският съюз да се готви за война с "Газпром", предупреди енергийният комисар

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес