Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Винария 2013 стартира от щанда на Винпром Пещера

03 април 2013, 15:43 часа • 26809 прочитания

По традиция тази сутрин от щанда на "Винпром Пещера" стартира XXI-то издание на най-престижното винено изложение у нас – Винария 2013 г. Делегацията на събитието вдигна наздравица и пожела на родните и международни изложители успешно представяне и завидни резултати в рамките както на изложението, така и на традиционните дегустации, които ежегодно експертно жури провежда, за да оцени и поощри най-добрите вина.

Тази година в надпреварата за най-високите точки на международното жури участваха 45 родни и чужди винопроизводители. Над 340 вина бяха оценени чрез професионални слепи дегустации в шест категории, като резултатите се пазят в пълна тайна до традиционната „Нощта на Златния ритон”, която ще се състои тази вечер.

Утвърждаващият се като лидер и на винения пазар у нас "Винпром Пещера" е един от най-дългогодишните участници във Винария и в дегустациите. Всяка година продуктите на компанията печелят високото признание на експертите, гостите и партньорите на изложението. Тази година компанията участва в надпреварата за Златен ритон в почти всички винени категории с марката си Domaine Peshtera в различни реколти на белите сортове Шардоне, Совиньон блан, Мускат и с червените Мерло, Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира и Мавруд, както и с розе.

Ако журито оцени високо някое от тези вина, това ще са поредните Ритон и златни медали за вината на компанията от Винария. Отличията на марката не се простират само на родния пазар. За последната една година тя прослави винопроизводството на страната ни в най-престижните винени конкурси, състояли се в Германия, САЩ, Англия, Франция и къде ли не по света. „Серията Domaine Peshtera вече е преборила по качествени показатели хиляди вина, спечелила е стотици енолози, и ние нямаме съмнения, че ще плени и експертното жури на Винария 2013”, коментира Пламен Байков, зам.-изпълнителен директор на компанията и човекът, който с любов разказва за това как технолозите на Винпром Пещера влагат душа и сърце в своите гроздови еликсири.

 

В последните години лидерът на алкохолния пазар у нас засвидетелства сериозните си намерения да затвърди лидерски позиции и във винарството, правейки значителни постъпления и инвестиции в тази посока. През този период компанията пусна марката си Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон, Мерло, Мускат и Щардоне, от която само за последната година са били произведени близо 12,5 млн. литра във винарските изби на компанията. Най-новите попълнения в серията са двата сорта Каберне фран и Сира, които бяха пуснати по повод празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. За Винария 2013 г. пък ще бъдат представени ексклузивно, малко преди да се появят в търговската мрежа, първите резерви с марка Domaine Peshtera в сортовете Каберне совиньон и Мерло, както и първите купажни вина на компанията от сортовете Совиньон блан и Вионие. Всички те тези дни ще бъдат представени на щанда на компанията чрез професионални дегустации, водени от топ технолозите и изпълнителния директор на компанията Иван Папазов.  

„Вино се прави от грозде”, казват експертите. Именно затова Винпром Пещера е най-големият собственик на лозови масиви в България. Към момента притежава над 15 000 дка с разнообразни и прецизно отглеждани в плодородни региони, съобразени с тероара, лозя. До края на 2013 г. компанията планира те да са над 18 000 дка, за да отговори на нарастващите си производствени нужди. "Винпром: инвестира милиони в новата си винарска изба в град Съединение, която през септември посрещна тонове грозде за производството на вината на компанията. С това днес "Винпром Пещера" има капацитет за производство на вина от над 14 млн. литра.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес