Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВЕИ секторът иска оставката на Асен Василев

30 април 2013, 13:40 часа • 6356 прочитания

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) поиска оставката на икономическия министър Асен Василев и призова да се отменят ограниченията, които Електроенергийния системен оператор (ЕСО) налага върху работата на ВЕИ централите, предаде Стандарт нюз.

В разпространеното до медиите отворено писмо, адресирано до премиера Марин Райков, се посочва, че заповедта на ЕСО за ограничаване и спиране на производството от ВЕИ централи е в противоречие с европейското и българското законодателство и това води до загуби. По този начин много дружества може да фалират, защото няма да могат да обслужват кредитите си.

Асоциацията заявява още, че се изграждат негативни обществени нагласи към ВЕИ производителите чрез непремерени и неоснователни твърдения за обекти, изградени незаконно и се изграждат публични нагласи за противопоставяне между заети служители в сектор ВЕИ и служители от други сфери на енергетиката.

Сред изредените поводи за искането на министерската оставка е и изграждането на институционален „чадър" върху заводски и топлофикационни дружества, както и за определени конвенционални източници за сметка на производството от ВЕИ. Отвореното писмо засяга и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), заявявайки, че има бездействие по отношение на уволнението на членове от нея, които са незаконно дефинирали „цена за достъп."

От асоциацията допълват, че мерките за „изменение на икономическите параметри на работа на ВЕИ централите" водят до умишлена загуба на доверие у инвеститорите.

Освен оставката на Асен Василев, асоциацията на ВЕИ сектора поиска премиерът да задължи ЕСО да спазва българските и европейските нормативи, да отмени ограниченията на производството от ВЕИ, както и да издаде указания към ДКЕВР за отмяна на „цената за достъп" за производителите от ВЕИ. „Настоящите искания са единствено в посока прекратяване на институционалния произвол и спазване на закона", категорични са от БФА.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес