Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВЕИ централи мамели при ограничаването на тока

15 април 2013, 21:13 часа • 3998 прочитания

ВЕИ централи са нарушавали ограниченията, въведени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това обяви EVN България Електроразпределение.

Анализ на дружеството за дните, когато ЕСО издаде оперативни разпореждания за ограничаване на мощността на ВЕИ централи, е показал, че за определени часове в дните на ограничения (6,13 и 14 април) са установени централи, свили производството си с по-малко от 40%.

EVN България Електроразпределение разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 11:00 до 17:00 часа на 13 и 14 април 2013 г., припомнят от дружеството.

Същият принцип вече беше приложен и на 6 април 2013 г., когато отново дружеството получи оперативно разпореждане от ЕСО.

Общо 624 ВЕИ централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа на дружеството, е трябвало да ограничат мощността. 27 ВЕИ централи обаче са ограничили производството с по-малко от 40% за повече от 3 часа и в трите дни.

76 ВЕИ централи са направили това в два дни, а цели 199 централи - в един ден, предаде БЛИЦ.

В случаите, когато е установено неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект, дружеството преустановява достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението.

Посочените нерегламентирани действия от страна на някои ВЕИ производители представляват нарушение на редица нормативно-установени задължения. В допълнение регистрираните отделни действия от някои ВЕИ производители с цел самовключване могат да доведат до опасност от повреди на електросъоръжения, като същевременно са и потенциална заплаха за човешки живот, подчертават от EVN България Електроразпределение.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес