Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Василев: Ако няма неприятност в Запорожие, пазарът на храните ще се нормализира

09 юли 2023, 18:15 часа • 4380 прочитания

Ако няма неприятност в Запорожие, пазарът на храните ще се нормализира, стана ясно от участието на вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в "120 минути" по бТВ. Той заяви, че това нормализиране на пазара се очаква до есента и зимата. 

"Това, което се случва в централата в Запорожеие създава допълнителен риск за реколтата в цяла Източна Европа", смята вицепремиерът. Той обясни, че нарастването на цените на храните е било причинено от цените на торовете и кризата със зърното. ОЩЕ: Заплатите във фирми с над 50 души - само по банков път

"Инфлацията в България идва две стокови групи – цени на храните и на енернергията", отчете Василев. 

Според него благодарение на полититаката, която е била заложена в бюджета и на енергийните помощи, България е отчела ръст от 3.9% по Евростат.

Финансовият министър обърна внимание, че страната ни не може да има дефицит под 3%, защото все още европейската икономика е в криза. „Да се правят супер рестриктивни бюджети нито е желателно, нито е смислено. По-важното е, че 3-те процента не са самоцел. Трите процента ги видяхме и 2021 г. и 2022 г. Видя се, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити в същото време да се прави социална политика. ОЩЕ: Нинова: В бюджета цъкат две бомби (ВИДЕО)

"Пенсиите се увеличиха вече от 1 юли с 12%. За догодина пак е заложено увеличение по швейцарското правило", каза още Василев. Той увери, че от 1 януари 2024 г. е заложено увеличение на минималната работна заплата, а именно тя да стане 50% от средната. ОЩЕ: Икономист: Няма начин минималната заплата да се вдигне от юли

Той коментира и местните избори и кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" за кмет на София Васил Терзиев, като го определи като най-подходящия кандидат. 

"Разрази се огромна дискусия кои били дядо му, баща му, чичо му. За мен е важно какво избираме. Ние не избираме патриарх, който да даде моралният облик на нацията, а градоначалник, който трябва да може да построи непостроените детски градини, да не прави три ремонта на Шишман, защото има лошо планиране", каза Василев. ОЩЕ: Бонев за атаките срещу Терзиев: Нека стрелят

Според него гражданите трябва да отговорят дали искат да гледат към бъдещето или да стоим в миналото и да се плюем. 

Той отговори дали коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е достатъчно монолитна в контекста на местния вот. "Мисля, че коалицията е достатъчно монолитна и в момента виждаме ,че във всички големи градове има желание да се явим заедно с тях", каза той. По думите му това най-вероятно ще се случи, но това ще е решение на органите на двете формации.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес