Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Швеция откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

12 януари 2023, 14:35 часа • 3533 прочитания

В далечния север на Швеция откриха най-голямото известно до момента находище на редкоземни елементи в Европа - ключови за производството на електрически автомобили, съобщи шведската минна компания LKAB, цитирана от БГНЕС.

Новото находище, открито в непосредствена близост до мина за желязна руда, съдържа повече от един милион тона редкоземни оксиди.

Това находище може да се превърне в значителен градивен елемент за производството на критични суровини, които са абсолютно необходими за осъществяване на екологичния преход. Без мини не може да има електрически превозни средства, заяви в изявление главният изпълнителен директор на LKAB Ян Мостром.

Засега не е ясно какви са запасите на находището и вероятно ще са необходими няколко години, за да се проучат условията за рентабилен и устойчив добив.

Запитан кога действително ще може да се започне добивът, Мострьом заяви на пресконференция, че зависи от това колко бързо ще бъдат осигурени разрешителните. Въз основа на натрупания опит мога да кажа, че това вероятно ще стане след "10 до 15 години", добави той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес