Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия: Няма перспективи за сътрудничество с България в атомната енергетика

12 септември 2012, 11:48 часа • 7810 прочитания

Актуалната от вчера тема по претенциите на „Росатом" намира широк отзвук и в руските печатни издания.

Медиите в страната обръщат сериозно внимание на исканията към Българския НЕК.

Според „Ведомости" отказът на България от строителството на АЕЦ „Белене", което й се стори твърде скъпо, почти сигурно ще й струва 1 милиард евро.

За "Независимая газета" ситуация коментира Дмитрий Александров. Според него, увеличаването на сумата по иска е опит да се засили натиска върху българската страна и същевременно да се действа на принципа "искай повече, за да получиш нещо". Според анализатора от "Инвесткафе" Константин Марченко перспективите за българо-руското сътрудничество се очертават доста мъгляви.

Според него, сега между Русия и България няма никакви перспективи за сътрудничество в атомната енергетика.

След неочаквания обрат в отношенията и високия иск от руска страна родните власти продължават да държат твърд курс. Още вчера финансовият министър Симеон Дянков определи претенциите като "смешни".

"За това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно ако тръгнат да се борят с нас. Просто нямат шанс. Казусът е доста явен, самият "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите. Той повторно изтъкна, че руската фирма е губила няколко дела в Европа през последните няколко години.

В същия дух се изказа днес и министър Делян Добрев, който с усмивка потвърди, че руснаците "нямат шанс"...

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес