Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уволниха шефа на „Булгаргаз”

08 ноември 2013, 12:25 часа • 36147 прочитания

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е решил да освободи от длъжността му изпълнителния директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов. Това научи bTV от високопоставен източник в енергийното министерство.

Официално решението не е потвърдено от пресцентъра на министерството на икономиката енергетиката и туризма и от Българския енергиен холдинг.

В Агенцията по вписванията обаче вече е входирано заявление с решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг на мястото на Димитър Гогов да се впише бившия регионален директор в НАП Видин Шишман Чаушев.

Причината за уволнението е, че по времето на Гогов "Булгараз" е натрупала предсрочни задължения и има неполучени вземания, твърди БГНЕС. Основната част от вземанията са от "Топлофикация- София". "Булгаргаз" не си е събрало вземания за около 200 млн.лева от "Топлофикация- София" и други клиенти. "Топлофикация- София" дължи и около 360 млн лева на Българския енергиен холдинг /БЕХ/.

Самият Димитър Гогов не е бил информиран за смяната.

Гогов е роден на 25.02.1963 г. в София. Основно образование получава в American Language School Сао Пауло, Бразилия, средното си образование завършва в Escola Graduada “Sao Gaetano”- Сао Пауло, Бразилия. Магистърската му степен, със специалност „икономгеограф”, е от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

През 1999 г. започва работа като специалист в отдел „Продажби и събиране на вземанията” – „Булгаргаз” ЕАД, по-късно е назначен за началник на отдела. През 2005 г. е назначен на длъжността Началник Управление „Икономическо”.

От отделянето на „Булгаргаз” ЕАД като дъщерно дружество на „Български енергиен холдинг” през януари 2007 г. е изпълнителен директор.

"Булгаргаз" ЕАД е част от структурата на "Български енергиен холдинг". Дружеството е единствен за територията на Република България Обществен доставчик на природен газ.

Съгласно Закона за енергетика в дейността на дружеството е включена обществена доставка на природен газ в Република България, която подлежи на лицензиране от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На територията на страната се издава само една лицензия за обществена доставка на природен газ.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес