Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличиха максималната възраст на такситата

09 юли 2014, 12:34 часа • 27231 прочитания

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. С тях се разрешава автомобили на възраст до 15 години да се ползват за таксита. Досега жълтите коли не можеха да бъдат на повече от 10 години.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обясни, че в нито една държава от ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите, предаде "Фокус". Той добави: "Поставя се под съмнение сигурността на автомобилите, за нас е важно действително на първо място да бъде сигурността и след това възрастта и всички други фактори в таксиметровия бранш. Свидетели сме на това, че сега коли на 3 – 4 години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз. Даваме глътка въздух на хора, които юни и юли трябваше да сменят своите автомобили”.

"Червеният" депутат обясни и хуманната страна на проблема. Според него вчерашната градушка показала, че "тези хора" (вероятно таксиджиите) нямат пари да си платят КАСКОТО на автомобила". Свиленски добави: "Докарали сме ги до там да живеят в автомобилите си само и само да изкарат лизинга или рентата, която им е иска от превозвачите”.

С поправката щяло да се даде възможност таксиджиите да инвестират в собствените си автомобили и пътниците да са доволни.

На въпрос, защо се защитават правата на таксиметровите шофьори, а никой не защитава правата на потребителите, Свиленски каза: „За това казвам, че важното е сигурността на автомобила, външният вид и комфортът на автомобила. Важен е контролът, важни са техническите прегледи, важно е да няма корупция при преминаването на техническите прегледи, важно е отговорността на всеки един, който е допуснал нередовно такси на технически преглед да понесе своята отговорност”.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес