Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна към Словакия: Санкциите срещу "Лукойл" остават

01 август 2024, 07:20 часа • 1052 прочитания

Украинските санкции срещу "Лукойл" що се отнася до транзит на петрол от руската компания през петролопровода "Дружба" остават - те не са предмет на обсъждане. Това обяви в официалния си канал в Телеграм украинският премиер Денис Шмигал и то след няколко срещи със словашкия си колега Роберт Фицо.

Именно Словакия, заедно с Унгария, надигна най-силно глас заради забраната, а Фицо заплаши да спре вноса на словашки дизел в Украйна (който се прави от руски петрол): Фицо: Спираме дизела за Украйна, ако не върне транзита на газ към Словакия (ВИДЕО)

Визията на Украйна

"Санкциите, въведени от Съвета за национална сигурност на Украйна, не представляват заплаха за енергийната сигурност на Словакия и Европа като цяло, поради което тяхната отмяна не е предмет на обсъждане. Следователно имаме пълно разбиране на Брюксел по този въпрос", подчертава Шмигал. И добавя, че Словакия е надежден партньор на Украйна, поради което Киев "не очаква изнудване".

Украинският премиер напомня, че страната му защитава докрай отказа от руски петрол - основно перо за попълване на бюджета на Руската федерация. "ЕС разреши на Словакия и редица други страни да използват руски петрол при условие, че страните активно ще развиват алтернативни канали за доставка. Мнозинството строи (такива)", напомни Шмигал.

Украинските санкции не са заплаха за Словакия - заплахата е Русия и "хибридната ѝ енергийна война срещу словашкия народ", добави в Телеграм украинският премиер. По думите му, между Украйна и Словакия ще има още една среща, но през октомври.

Още: Негласно от Брюксел за спрения петрол на "Лукойл" за Унгария и Словакия: Каквото сееш, това ще пожънеш

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес