Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Уестингхаус" представи система за управление на АЕЦ с изкуствен интелект

11 септември 2024, 13:25 часа • 412 прочитания

Компанията "Уестингхаус" представи своята най-нова система "Хайв". Това е революционна за ядрения сектор система, която използва изкуствен интелект. Тя ще даде възможност за сериозна промяна в индустрията, която ще доведе до оптимизирани разходи и съкратени срокове за всички етапи от целия жизнен цикъл на енергоблока – от неговото проектиране, лицензиране и изграждане до дългосрочната му експлоатация.

Още: Стана ясно кога подписваме с "Хюндай" и "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Чрез системата "Хайв" клиентите на американската компания ще получат достъп до патентовани знания и иновации в индустрията, създадени от компанията в продължение на над 100 години от международен екип от инженери и учени чрез надеждни системи и софтуери. Внедряването на системата "Хайв" в продуктите, услугите и процесите на "Уестингхаус" не само ще усъвършенства работата на инженерите на компанията, но също така и приложенията, използвани от клиентите. Успоредно с това системата "Хайв" ще оптимизира планирането на техническата поддръжка, ще подобри процесите за извършване на периодични инспекции и дигиталното потребителско изживяване така, че работните екипи да получават точната информация в правилното време, съобщават от M3 Communications Group.

Система "Берта"

Една от иновативните характеристики, които отличават системата "Хайв", е революционната система с изкуствен интелект "Берта", която използва езикови модели, разработени за ядрената индустрия. Системата е наречена така в чест на Берта Ламе – първата жена в САЩ, получила диплома за машинен инженер, и първата жена инженер, работила в "Уестингхаус". Системата "Берта" включва предварително настроени и обучени модели, методи и инструменти, които могат да бъдат приложени към много различни случаи на употреба, се посочва в съобщението.

Сред приложенията на новата система Hive са подобряването на процесите за превантивна поддръжка на ядрените мощности и за безопасна експлоатация на ядреното гориво, както и за оптимизация на дейностите по производство на основни компоненти и системи, коментира Лоу Мартинез Санчо, главен технологичен директор на "Уестингхаус" и изпълнителен вицепрезидент за дейностите по научни изследвания и развитие.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи с американското ядрено гориво

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес