Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тютюнопроизводителите искат да блокират пътища за Румъния, Гърция и Турция

24 януари 2014, 07:11 часа • 17564 прочитания

Протест на тютюнопроизводителите, който ще затвори три гранични пункта, е предвиден за днес. Той започва в 10:00 часа, уточни Асен Кичуков, заместник-председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Протестът ще бъде на три пункта – „Илинден” - Гоце Делчев, при Харманли и „Дунав мост”. Това са трите места, на които ще излязат тютюнопроизводители от цялата страна. Затова сме обособили три пункта – за да могат хората да се придвижат”, обясни той пред Агенция "Фокус".

„На протеста ще има средства за гражданско неподчинение, ще бъдат блокирани главни пътни артерии. „Дунав мост” е главна пътна артерия, която свърза България, Румъния и Европа. При Харманли, ако се блокират пътищата, това означава да се затвори движението към Турция и Гърция. Затова призоваваме да се осъществи диалог, да направим максималното за тютюнопроизводителите и да се прекрати напрежението в страната. Всеки ден има протести на тютюнопроизводителите, които са най-бедните хора. Протестът е на тютюнопроизводителите, защото няма други механизми и начини”, каза Кичуков.

„Новото е, че от Национална асоциация на тютюнопроизводителите ще търсим правото да получим ратифицираната сума по националните доплащания. Тя е одобрена от Европейския съюз и тютюнопроизводителите трябва да получат 160 милиона лева. Това право ще бъде търсено и отстоявано. Заради ниските изкупни цени вчера пуснахме декларация, в която призоваваме фирмите, които изкупуват тютюн, за диалог и да видим какво можем да постигнем заедно”, каза още Асен Кичуков.

Като искания на тютюнопроизводителите в протеста, Кичуков посочи да бъдат платени субсидиите в максимален размер, както и през следващите години помощите от ЕС и националните доплащания да бъдат обвързани с производството. Имаме нотификация за 160 млн. лева от Брюксел, допълни Кичуков.

„Държавата е единственият ни защитник, който по някакъв начин може да контролира нещата и след като не могат да се намесят с регулация на пазара, ние казваме така: „След като не могат да се намесят при продажбата на тютюн в суров вид, затова излязоха народни представители със становище да се разреши 10% от произведените количества на тютюнопроизводителите да могат да ги режат и да ги продават. Но това няма как да се случи, защото тютюна е акцизна стока и държавата фактически се намесва в този момент. Това е парадоксът”. Не може да се намесим при продажбата и в защита на тютюнопроизводителите, но можем да се намесим, когато се продаде тютюнът, да вземем акциза”, завърши Кичуков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес