Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тристранният съвет не постигна съгласие за ТЕЛК комисиите

30 май 2023, 12:06 часа • 2045 прочитания

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Промените целят да се реши проблемът със забавяне на медицинската експертиза на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, осъществявана от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Предложените промени не могат да решат всички проблеми в системата, но тяхната цел е да ускорят процедурата, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Една от най-важните промени е, че комисиите ще станат двойно повече - 150. В момента ТЕЛК няма в 42 държавни и общински болници и 7 онкологични центрове.

Още: Предвиждат двойно увеличаване на ТЕЛК комисиите

Освидетелстването на лицата ще става на случаен принцип, който е подобен на този в делата. Така лекарите ще гледат случаите само по документи и без да се правят клинични прегледи. По този начин хората няма да се разкарат и да се редят на опашки, посочват вносителите.

От години настояваме да бъде премахнат ТЕЛК, а сега ни се предлага капацитетът му да бъде увеличен два пъти. Концепцията, с която функционира е неправилна и няма как да подкрепим тези промени, контрираха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Философията не трябва да е да кажем, че един човек с увреждане не може да работи, а какво може да работи. Имаме и притеснения относно капацитета на общинските болници да разкрият комисии, изразиха възражения и от Българската стопанска камара.

Имаме сериозни притеснения, че добрите намерения - да не чакат хората с години решенията си, ще останат само на хартия, каза Ася Гонева от КНСБ. Тя изрази и опасения, че не е гарантирана пълната обективност на решенията.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес