Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трилиони рубли за война в Украйна: Русия увеличава още военните си разходи

24 септември 2024, 16:41 часа • 462 прочитания

Агресивната война на диктатора Владимир Путин в Украйна не дава признаци за прекратяване - Русия планира да запази исторически високите си разходи за отбрана през 2025 г. и предвижда само лек спад през следващите две години.

Още: Руската централна банка повиши още и без това огромната основна лихва

6,2% от БВП за война - забравете за здравеопазване и образование

Проектобюджетните предложения за тригодишен период са цитирани от Bloomberg, след като агенцията се е запознала с тях. Те показват, че правителството в Москва възнамерява да увеличи разходите за отбрана до 13,2 трилиона рубли (142 млрд. долара) през 2025 г. от предвидените за тази година 10,4 трлн. рубли. Така парите, харчени за война, ще представляват 6,2% от брутния вътрешен продукт. Увеличението на годишна база е с около 30 милиарда щатски долара.

Планира се военните разходи да намалеят до 5,6% от БВП през2026 г. и 5,1% през 2027 г., сочат изчисленията.

Още: Путин не е доволен от борбата с инфлацията, но руската икономика растяла с чудесни темпове (СНИМКА)

Предвижда се разходите за национална отбрана и вътрешна сигурност да отнемат около 40% от общия размер на бюджетните средства на Русия през 2025 г. Според проектобюджета, който вероятно скоро ще бъде представен на руския парламент, това е повече от общия размер на средствата, отделяни за образование, здравеопазване, социални политики и национална икономика. Издирваният от съда в Хага Путин продължава да прехвърля икономиката на военна основа.

Секретните разходи за класифицирани или неуточнени позиции, някои от които могат да бъдат включени в други пера, се предвижда да нараснат до 12,9 трилиона рубли през 2025 г. от първоначално планираните 11,1 трилиона през тази година. Те ще останат около 30% от общите бюджетни разходи.

Още: Въпреки санкциите: Богатството на руските милиардери нараства още

Снимка: iStock

Свиване на бюджетния дефицит

В същото време проектодокументите показват, че правителството очаква да свие бюджетния дефицит до 0,5% от БВП през следващата година. Това се базира на прогнозите за по-високи приходи от данъци, различни от тези върху нефта и природния газ, от въвеждането на по-прогресивен данък върху доходите и очакваното увеличение на приходите от данък добавена стойност, както и от акцизи и вносни мита.

Още: Посредниците, които помагат на Русия да оцелява от западните санкции

Според по-ранни прогнози през 2025 г. от лични и корпоративни данъци ще бъдат събрани допълнително 2,6 трилиона рубли.

Все пак очакваният бюджетен дефицит може да се окаже оптимистичен въз основа на ревизираната прогноза на правителството за тази година. Сега то предвижда бюджетният дефицит за 2024 г. да бъде 1,7% от БВП, което е с 0,6 процентни пункта повече от измененията, изготвени през юни.

Източник: Bloomberg

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес