Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Третират се едни играчи за сметка на други": Енергиен експерт каза защо европрокуратурата влезе в "Булгартрансгаз"

14 август 2024, 07:41 часа • 818 прочитания

Много е малко вероятно европейската прокуратура да разследва доставките на природен газ, сключен с турската компания "Боташ". По-скоро става въпрос за нарушение на обществените поръчки за разширяване на газохранилището в Чирен. Има сигнали за потенциални и рискови сондажи в Чирен. Това мнение изрази енергийният експерт Мартин Владимиров пред БНТ за влизането на европрокуратурата в "Булгартрансгаз". 

Още: Заради "Боташ": Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз"

Какво ще се случи на "Булгартрансгаз"?

По думите му има съмнения за отстраняване на определени компании за възлагането на строителството за разширение на газохранилището в Чирен. Причината - третиране на един играч за сметка на друг, отбеляза Владимиров. 

Още: Кьовеши разследва и разширяването на Чирен: Мнение на експерт и притеснителен сигнал

Той посочи, че обществените поръчки в енергийния сектор са най-рискови, особено в газовия сектор и изграждане на газопреносна инфраструктура.

Владимиров добави още, че не е ясно дали проектите ще бъдат завършени навреме и дали ще помогнат за подобряване на енергийната сигурност на страната и намаляване на зависимостта ни от Русия. 

Мартин Владимиров изтъкна още, че сделката с "Боташ" се разследва за нарушаване на конкуретното право на ЕС. България ще плати масрафа на Газпром да пренасочи целия руски газ през направлението на "Боташ", смята енергийният експерт. 

Владимиров смята, че трудно ще се разтрогне договора с "Боташ", а може само да предоговори евентуално договора с турската компания. 

Още: Заради акцията в "Булгартрансгаз": ПП-ДБ искат изслушване на енергийния министър

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес