Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Транспортният министър: Проблемите в БДЖ не могат да се решат с вълшебна пръчица

05 септември 2024, 21:50 часа • 949 прочитания

"Ситуацията с БДЖ не е добра, проблемите са натрупвани с течение на годините и те не могат да се решат с вълшебна пръчица". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, където се отбеляза 50-годишнината от откриването на пристанище Варна - Запад.

Стоянова посочи, че най-добрият вариант за развитието на БДЖ е инвестицията в нов подвижен състав и подписването вчера на договора за доставка на 20 нови мотрисни влакове е стъпка в тази посока. Министър Стоянова изрази увереност, че производителят ще спази срока за доставка на новите машини, който е две години, предаде БНТ.

Още: Пак неуредици с БДЖ, този път с влака от Варна

Красимира Стоянова допълни още, че министерството на транспорта и съобщенията ще търси най-добрия вариант за развитие на пристанище Варна, като идеята за отдаването му на концесия все още не е отпаднала, а това е свързано на първо място с комуникация с местната власт и работниците и служителите на порта.

Още: За Деня на Съединението: Пускат атракционен влак между Горна Оряховица и Трявна

По отношение на генералния план за развитието на пристанището, министър Стоянова посочи, че той вече е приет от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и е подаден в Министерството на околната среда и водите, където трябва да получи оценка за въздействие върху околната среда.

Още: Новите влакове пак блокирани, сега след решение на съда

След одобрение от страна на министерството, планът подлежи на обществено обсъждане. Наличието на генералния план е ключово за развитието на държавните терминали на Пристанище Варна, подчерта Красимира Стоянова, като изказа увереност, че административните срокове за приемането на генералния план ще бъдат спазени.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес