Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайчо Трайков: България не играе добре на пазара на газа

10 август 2022, 08:10 часа • 3692 прочитания

Донякъде е късмет, че България, която не е тренирала добре своите си възможности да играе на пазара на газа, е малко опасно сега да скача на дълбокото и да започне да ги развива. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред bTV.

Ситуацията, която предизвика кризата възникна в момент, в който България си имаше договор с „Газпром“. Логически, ако някои от Европа играе по правилата на „Газпром“, тогава не би трябвало на да ни притеснява, защото ще има достатъчен входен капацитет на газ, добави Трайков.

Според Трайков е трябвало да се действа бързо и креативно с излседване на опции за алтернативни доставчици на газ.

От своя страна бившият зам.-министър на енергетиката  Явор Куюмджиев отбеляза, че "Булгаргаз" веднага трябвало да започнат да търсят алтернативни доставчици на газ още дори преди да започне войната в Украйна. Диверсификация не означава отказ от доставки на газ, а да се постигне най-добрата цена, допълни той.

Ако си изпълнявахме договора с условията на „Газпром“, които го промениха, щяхме да си получаваме газа от руската компания. Дори прословутите 7 танкера да пристигнат пак зимното потребление няма да бъде осигурено, подчерта Куюмджиев.

„Газът няма цвят и мирис, а има цена, независимо откъде идва“, каза още той.

Още: С наличие на политическа воля газовата връзка с Гърция да е готова за новия отоплителен сезон

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес