Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ шпионин на САЩ предрече катастрофа за световната икономика, ако Китай нападне Тайван

05 май 2023, 11:31 часа • 5462 прочитания

Нахлуване на Китай в Тайван може да спре продукцията на най-големия производител на полупроводникови чипове в света. През първите няколко години това ще доведе до свиване на световната икономика с до 1 трилион долара годишно.

Докладът бе представен от директора на Американската агенция за национална сигурност Аврил Хейнс в четвъртък. Тя показа така наречената "обща оценка" по време на изслушването си пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Хейнс отбеляза, че усъвършенстваните полупроводникови чипове, произвеждани от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), се използват в 90% от "почти всички категории електронни устройства по света".

ОЩЕ: Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван

Ако китайско нахлуване спре производството на тези чипове от TSMC, "това ще има огромно глобално финансово въздействие, което според мен ще бъде между 600 и 1 трилион долара на годишна база през първите няколко години", каза директорът на Националната сигурност на САЩ.

"Това ще се отрази и на нашия (американския) БВП, ако има такова нахлуване в Тайван" и ако производството на TSMC бъде блокирано, заяви още Хейнс, цитирана от "Ройтерс". "Ако те спрат да произвеждат чипове, това ще се отрази и на икономиката на Китай".

ОЩЕ: Защо Европа се нуждае от Тайван?

Китай наскоро засили напрежението в региона, като проведе мащабни военни учения със симулации по превземане на Тайван за 48 часа и с имитация на удари по демократично управлявания остров. Пекин смята, че той е част от континентален Китай, въпреки че никога не е имал власт над отцепилия се Тайван от средата на миналия век насам.

ОЩЕ: Китай атакува Тайван: най-мрачният сценарий за известна българска компания

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес