Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терзиева не се трогва от критиката на Павлова и не иска Закона за публично-частното партньорство

25 февруари 2014, 16:19 часа • 22471 прочитания

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева потвърди, че на утрешното редовно заседание на правителството ще внесе предложение за отпадане на Закона за публично-частното партньорство.

Терзиева уточни, че по решение на правителството й е било разпоредено да направи анализ на съществуващото законодателство. "Знаете, че един от приоритетите на нашето правителство е да свалим всички ненужни режими, които създават тежест на бизнеса. След като направихме анализ, се установи, че законът е неработещ. Той е рестриктивен", каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Законът създава само допълнителни пречки пред бизнеса и пред общините, смята министърът. Няма нужда от нов, подчерта тя. "Закон за обществените поръчки имаме, имаме нови директиви за обществени поръчки и концесии. Просто трябва да разработим нашето законодателство и да транспонираме директивите", добави Десислава Терзиева.

По никакъв начин няма да затрудним създаването на публично-частни партньорства, поясни Терзиева. Към момента, обект на закона, са само много малки инфраструктурни проекти, големите са обект на концесии.

По-рано днес Лиляна Павлова подложи на унищожителна критика готвената отмяна на закона.

Регионално развитие в Бургаско

Стана ясно и, че тази година ще се реализират проекти за около 9 млн. лева за републикански пътища в Бургас.

Започва работа по изграждането на пътен възел "Българово" на АМ "Тракия" до Камено. Той ще е полудетелина и ще извежда трафика по направлението Българово – Миролюбово – Каблешково – Тънково – Слънчев бряг, където се влива в главен път 1 – 9. Проектът е оценяван на 2.2 млн. лева и може да се изгради до 3 месеца, ако няма дълги процедури по обжалвания, каза министърът. В началото на строителния сезон пък започва ремонтът на пътят Миролюбово – Каблешково – Ахелой. За участъка, който е дълъг около 29 км., са необходими 4 млн. лева, които са осигурени от инвестиционната програма на правителството. Амбицията е да завърши преди началото на летния туристически сезон през юни. Така туристите, които пътуват за север от Ахелой няма да попадат в километрични задръствания.

На кръстовището на Ахелой ще се изгради пасарелка, за да се гарантира сигурността на хората, каза Десислава Терзиева и добави, че по същата причина ще бъдат направени две кръгови кръстовище – на входа и изхода на Поморие.

Сред другите проекти, които ще бъдат финансирани още тази година, Терзиева посочи две пътни връзки между местността Лахана край Поморие с главния път, кръстовище при "Св. Тома", нов стоманенобетонен мост над река Казан дере, на пътя Провадия – Айтос.

По-рано днес в Поморие, министърът връчи на кмета Иван Алексиев разрешението за строеж на рибарско пристанище. Проектът, който е за 10 млн. лева, е по Оперативна програма "Развитие на сектор рибарство".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес