Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теменужка Петкова: Не е имало твърдо установени транзитни такси за "Южен поток"

03 декември 2014, 08:02 часа • 17953 прочитания

Факт е, че транзитните такси за „Южен поток” не бяха договорени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

"В договорите, които аз съм виждала не е договорен размера на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите", съобщи тя.

Петкова категорично не прие сметката на бившия икономически и енергиен министър Румен Овчаров, който направи сметка на база транзитни такси, които сега вземаме. Той изкара грубо 600 млн. долара загуба. Изобщо не съм съгласна с тази сметка и не знам как г-н Овчаров я прави, когато не е имало окончателна договорка, подчерта Петкова пред Нова телевизия. А Овчаров заговори как Русия може да ни съди, заради "директната връзка на България за причиняване на директни икономически загуби на друг субект".

Енергийният министър припомни и защо Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни в началото на това лято. Първи проблем – имала ли е България право да сключи междуправителствено споразумение през 2008 година с Руската федерация. Вторият проблем – дали има право „Южен поток България” да осъществи проекта. И третият проблем – как е проведен търгът, с който е избран строител за „Южен поток”. Припомняме, че търгът беше проведен за десет дни точно по коледните празници миналата година.

"Договорът между „Булгаргаз” и руската страна за доставка на газ се изпълнява. Ние сме длъжни да изплатим изразходваното през ноември, почти на 100% е изплатена сумата. Съгласно договора дължим авансово плащане за декември, което се извършва на три транша, общата сума е около 90 милиона долара”, каза енергийният министър.

"Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо”, каза още тя и подчерта в енергийното министерство има сформиран кризисен щаб, който следи налягането на газа", добави тя.

Петкова потвърди, че на 9 декември тя и Томислав Дончев ще присъстват на следващата редовна среща за „Южен поток” в Брюксел. Ще представим българската позиция и се надяваме на подкрепа и от страна на европейските ни партньори, подчерта енергийният министър. На срещата трябва да присъства и руският енергиен министър Александър Новак.

"Да благодарим на премиера Бойко Борисов, който за пет години успя да съсипе три големи инфраструктурни проекта в България, които можеха да привлекат огромни инвестиции", каза Румен Овчаров, който още вчера (2 декември) не пропусна да захапе здраво със същите думи пред няколко медии. И уточни, че има предвид АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и „Бургас-Александруполис”.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес