Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ-овете, работещи с Мини "Марица Изток", имат запаси за около 10 дни

19 януари 2012, 20:42 часа • 13805 прочитания

Топлоелектрическите централи, работещи с въглища от Мини "Марица Изток", имат запаси от въглища за около 10 дни, стана ясно от данните на Електроенергийния системен оператор, представени пред парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че искането на миньорите, по което не е постигнато споразумение и се е стигнало до стачката, е настояването за плащане по 1000 лв. чисто на всеки от 7 100 човека, работещи в мините. Това означава 7 млн. 100 хил. лв. или над 8 млн. лв. брутно възнаграждение за служителите при очаквана печалба на дружеството за 2011 г. от 19 млн. лв., съобщи Добрев.

Той отбеляза, че заплатите на работещите в Мини "Марица Изток" са най-високи в сравнение с работещите в ТЕЦ "Марица Изток" 2, НЕК и ЕСО, а към тях се добавят и допълнителни бонуси, предвидени в Колективния трудов договор.

Засега страната ни все още изнася електроенергия, но ако стачката продължи, износът ще бъде спрян, за да се осигури вътрешното потребление. БТА

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес